Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

Lärlingsutbildning

Från och med hösten 2011 är lärlingsutbildning ett valbart alternativ inom gymnasieskolans yrkesprogram. Lärlingsutbildning har samma behörighetsregler och examensmål som motsvarande skolförlagt program men minst halva studietiden ska eleven vara ute på en eller flera arbetsplatser.

Lärlingsutbildningen använder sig av samma ämnesplaner som skolförlagd yrkesutbildning och kan börja första, andra eller tredje läsåret. Även en elev som går en lärlingsutbildning har rätt att läsa in grundläggande högskolebehörighet. Sedan den 1 juli 2011 ska det finnas ett utbildningskontrakt för varje elev och arbetsplats inom den gymnasiala lärlingsutbildningen. Det är huvudmannen som ansvarar för att utbildningskontraktet upprättas.

På Skolverket har man gjort en studie angående lärlingsutbildningen och eventuella förändringar. 
Studiens resultat talar inte för några större förändringar av lärlingsutbildningen, så som den utvecklats i samverkan mellan skola och arbetsliv. Skolverket föreslår dock en förändring som innebär att lärlingsutbildning måste påbörjas senast den tredje terminen. Detta eftersom de mervärden kan konstateras enbart gäller elever som påbörjar lärlingsutbildningen tidigt i utbildningen.

Så väl huvudmän, rektorer som yrkeslärare poängterar att lärlingsutbildning innebär en bra och effektiv utbildning för de elever som formen passar för. Däremot är inte lärlingsutbildning ett alternativ som passar alla. Det är därför viktigt att lärlingsutbildning kvarstår just som ett alternativt sätt att genomgå en yrkesutbildning.

Sveriges bagare & konditorers erfarenhet angående lärlingsutbildning är att det krävs ansvarig legitimerad yrkeslärare inom bageri/konditori samt relevanta bageri/konditori lokaler och utrustning för att eleven skall kunna tillgodose sig de kurser som inte lärs ut på lärlingsplatsen.
Sveriges bagare & konditorer vill också varna för mindre seriösa huvudmän och utbildningar där man förlägger utbildningen som lärling utan legitimerade yrkeslärare inom bageri/konditori och där man saknar tillgång till relevanta bageri/konditori-lokaler samt bageri/konditori-utrustning.

 

 

 

Lärlingsutbildning är en grannlaga uppgift

För bagerier/konditorier som väljer att ta emot lärlingar innebär det ett stort ansvar.

Uppdraget i lärlingsutbildningarna är grannlaga. Då det nu florerar flera olika utbildningar i form av lärlingsutbildning ute bland kommunerna vill vi vädja till företagen att i varje enskilt fall, som gäller dessa lärlingsutbildningar, vara medvetna om att ni som företag och branschföreträdare ikläder er ett stort ansvar för en yrkesutbildning och därmed bör/ska ha ersättning för denna er insats.

Ni får avsätta tid i form av introduktion av lärlingen, handledning och utbildning till handledare, utbildning och uppföljning av lärlingens utveckling. Ja, sammanfattningsvis en mycket noggrann och grannlaga uppgift.