Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

Grundutbildning vuxen

Vi får ofta frågan om hur man ska gå till väga för att utbilda sig till bagare/konditor om man redan har arbetat ett par år inom en annan bransch, man vill helt enkelt följa en passion och "skola om sig" - vilka alternativ finns då?

Ett sätt att lära sig grunderna inom bageri/konditori-hantverket är att söka till en vuxenutbildning för bagare/konditorer.
Kontakta din kommunala vuxenutbildning i denna fråga.
Om utbildningen inte finns i din kommun så kan du fråga ansvarig tjänsteman på den kommunala-vuxenutbildningen om din kommun har något samarbete med någon annan kommun där vuxenutbildning för bagare/konditor bedrivs.
 
Sveriges bagare & konditorer har framfört önskemål till berörda politiker och myndigheter om att det behöver bli enklare att yrkesväxla för personer med fullständiga gymnasiebetyg.

När du väljer vuxenutbildning bör du veta att Sveriges bagare & konditorer tillsammans med Skolverket rekommenderar ett utbildningspaket för vuxenutbildningen som ska innehålla minst 1400 utbildningspoäng.
Klicka här för att läsa mer. 

Vi vet av erfarenhet att elever som utbildar sig till bagare/konditorer behöver öva mycket för att kunna ta åt sig alla kunskaper som ingår i utbildningen.
Vi rekommenderar därför att vuxeneleverna efter avslutad utbildning söker sig till någon av de två (YH-Kristianstad eller Yrgo Göteborg) yrkeshögskolor som finns för att lära sig ännu mer om bageri/konditori.
Efter avklarad yrkeshögskola har man en bra utbildning och bra förutsättningar för att vara attraktiv på arbetsmarknaden för bagare/konditorer.

Kontakta Sveriges bagare & konditorers utbildningsansvarig, Jesper Långström jesper@bageri.se om du behöver mer information.

 

Culinary Arts Academy i Schweiz erbjuder grundutbildning och påbyggnadsutbildning konditori. Utbildningen sker i Luzern i Schweiz. Där erbjuds både grundutbildningar utan krav på erfarenhet till mer avancerade utbildningar för dig med tidigare utbildning. Samtliga program är godkända för studiemedel och man kan finansiera utbildning, mat och boende med CSN-medel. På alla utbildningar ingår internationell praktik som får göras antingen i Sverige, Schweiz eller något annat land med hjälp av skolans nätverk.

Certificate in Pastry and Baking - En grundutbildning för dig som inte har någon tidigare erfarenhet av Konditori eller Bageri men som drömmer om att göra karriär som Konditor/Bagare. Här går man igenom grunderna i modern konditori- och bagerikonst med huvudfokus på grundläggande tekniker, tårtor, bröd, bakelser och kakor.

Diploma in Pastry and Chocolate Arts - När man gjort sitt “Certificate” kan man fortsätta och läsa skolans “Diploma” program i Konditori- och Chokladkonst. Här är det huvudfokus på choklad, praliner, tryfflar och en stor variation av varma, frusna och kalla tallriksdesserter. Man går även igenom specialdieter och hur man som konditor skapar desserter och bakverk som tar hänsyn till specialkost. Studenter som läst en gymnasieutbildning i Bageri/Konditori eller motsvarande direktkvalificerar sig till Diploma-utbildningen. 

För mer information om skolan och utbildningen, se: https://swisseducation.se/konditor-utbildning/ eller kontakta skolans studievägledare Love Starke på love.starke@swisseducation.se