Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

Grundutbildning vuxen

Vi får ofta frågan om hur man ska gå till väga för att utbilda sig till bagare/konditor om man redan har arbetat ett par år inom en annan bransch, man vill helt enkelt följa en passion och "skola om sig" - vilka alternativ finns då?

Generellt kan man säga att det blir mycket svårare att få en fullgod grundläggande utbildning inom bageri/konditori om man valt en annan väg på gymnasiet. Det finns helt enkelt inte speciellt många vägar att gå om man vill utbilda sig till bagare eller konditor på en eftergymnasial utbildning, men det går. Här nedan listar vi möjliga sätt.

Ett sätt att få lära sig grunderna inom bageri/konditori kan vara att söka till en bageri- och konditoriutbildning vid någon KOMVUX-skola. Exempel på en sådan KOMVUX-utbildning är vid Studium Restaurang & Bageri, Göteborg, vid Kanalskolan i Töreboda eller vid Astar i Stockholm, Göteborg, Malmö, Nässjö, Jönköping och Umeå.

Lernia har också utbildningar, men endast på ett fåtal platser i landet och dessutom med ett fåtal elevplatser. För att se var dessa utbildningar nu finns så kan du gå in på Lernias hemsida, www.lernia.se.

Ett annat sätt att utbilda sig på är att du söker till de skolor och företag som erbjuder kortare kurser av utbildningar. Denna möjlighet förekommer vid bland annat Restaurangakademin och ett flertal råvaruleverantörer. Gå in på Restaurangakademiens hemsida www.restaurangakademien.se.

Culinary Arts Academy i Schweiz erbjuder grundutbildning och påbyggnadsutbildning inom bageri och konditori. Utbildningen sker i Luzern i Schweiz. Där erbjuds både grundutbildningar utan krav på erfarenhet till mer avancerade utbildningar för dig med tidigare utbildning. Samtliga program är godkända för studiemedel och man kan finansiera utbildning, mat och boende med CSN-medel. På alla utbildningar ingår internationell praktik som får göras antingen i Sverige, Schweiz eller något annat land med hjälp av skolans professionella nätverk.

Certificate in Pastry and Baking - En grundutbildning för dig som inte har någon tidigare erfarenhet av Konditori eller Bageri men som drömmer om att göra karriär som Konditor/Bagare. Här går man igenom grunderna i modern konditori- och bagerikonst med huvudfokus på grundläggande tekniker, tårtor, bröd, bakelser och kakor.

Diploma in Pastry and Chocolate Arts - När man gjort sitt “Certificate” kan man fortsätta och läsa skolans “Diploma” program i Konditori- och Chokladkonst. Här är det huvudfokus på choklad, praliner, tryfflar och en stor variation av varma, frusna och kalla tallriksdesserter. Man går även igenom specialdieter och hur man som konditor skapar desserter och bakverk som tar hänsyn till specialkost. Studenter som läst en gymnasieutbildning i Bageri/Konditori eller motsvarande direktkvalificerar sig till Diploma-utbildningen. 

För mer information om skolan och utbildningen, se: https://swisseducation.se/konditor-utbildning/ eller kontakta skolans studievägledare Love Starke på love.starke@swisseducation.se