Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

Grundutbildning vuxen

Vi får ofta frågan om hur man ska gå till väga för att utbilda sig till bagare/konditor om man redan har arbetat ett par år inom en annan bransch, man vill helt enkelt följa en passion och "skola om sig" - vilka alternativ finns då?

Ett sätt att lära sig grunderna inom bageri/konditori-hantverket är att söka till en vuxenutbildning för bagare/konditorer.
Kontakta din kommunala vuxenutbildning i denna fråga.
Om utbildningen inte finns i din kommun så kan du fråga ansvarig tjänsteman på den kommunala-vuxenutbildningen om din kommun har något samarbete med någon annan kommun där vuxenutbildning för bagare/konditor bedrivs.
 
Sveriges bagare & konditorer har framfört önskemål till berörda politiker och myndigheter om att det behöver bli enklare att yrkesväxla för personer med fullständiga gymnasiebetyg.

När du väljer vuxenutbildning bör du veta att Sveriges bagare & konditorer tillsammans med Skolverket rekommenderar ett utbildningspaket för vuxenutbildningen som ska innehålla minst 1400 utbildningspoäng.
Klicka här för att läsa mer. 

Om utbildningen erbjuder det Nationella Yrkesprovet för bagare och konditorer i slutet av utbildningsperioden så vet du att utbildningen är seriös och samarbetar av Sveriges bagare & konditorer.
Vi vet av erfarenhet att elever som utbildar sig till bagare/konditorer behöver öva mycket för att kunna ta åt sig alla kunskaper som ingår i utbildningen.
Vi rekommenderar därför att vuxeneleverna efter avslutad utbildning söker sig till någon av de två (YH-Kristianstad eller Yrgo Göteborg) yrkeshögskolor som finns för att lära sig ännu mer om bageri/konditori.
Efter avklarad yrkeshögskola har man en bra utbildning och bra förutsättningar för att vara attraktiv på arbetsmarknaden för bagare/konditorer.

Kontakta Sveriges bagare & konditorers utbildningsansvarig, Jesper Långström jesper@bageri.se om du behöver mer information.