Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn
  • Utbildning
  • Hem /

Utbildning

Vill du ha ett kreativt yrke där du får jobba med händerna? Då kan bagar- och konditoryrket vara något för dig.
Dessutom är det ett yrke som man kan utöva över hela världen, många väljer att arbeta ett par år utomlands som bagare/konditor. 

Lätt att få jobb

Det är stor efterfrågan på duktiga bagare och konditorer. När du har läst Restaurang- och livsmedelsprogrammet med bageriinriktning på gymnasiet, eller vuxenutbildningen med inriktning bageri/konditori på minst 1400 poäng så har du grunderna som gör att du kan få jobb som bagare/konditor. Är du efter grundutbildningen nyfiken på mer utbildning kan du även läsa bageri/konditori på Yrkeshögskolan. När det gäller framtidsutsikter finns det nästan ingen begränsning. Du som har mod och fantasi kan arbeta både som konditor på Mallorca eller som bagare i Australien. Bröllopstårtor och bröd behövs alltid och överallt och med din svenska bageriutbildning kommer du långt även utomlands.

Skapa med händerna

Möjligheterna är stora i vår bransch. Du som vill extra mycket kan tävla i t ex de svenska mästerskapen Årets Bagare eller Årets Konditor. Blir du riktigt duktig kan du ansöka till Svenska Bagarlandslaget och Svenska Konditorlandslaget och få åka runt i världen och tävla. Många startar också eget företag och gör du det kan du välja din egen inriktning. Du kanske bara vill baka bröd, eller så kan du inrikta dig mer på t ex bröllopstårtor.

Vidareutbildning

När du är klar med grundutbildningen på gymnasiet kan du fortsätt utbilda dig om du vill. I Sverige finns Yrkeshögskolan och du kan även söka lärlingsjobb utomlands.
I branschen arrangeras också många kortare kurser. Du kanske vill åka till Schweiz och lära dig mer om choklad, eller till Italien och lära dig göra glass?

Varierande arbetstider

Många tror att man inom bageri- och konditoribranschen börjar väldigt tidigt på morgonen, ja till och med på natten. Delvis stämmer detta och för många är det en bra lösning. Andra vill arbeta dagtid, eller kvällstid, och den typen av jobb finns också.

Tekniskt intresserad?

Även för dig som är tekniskt intresserad finns det utrymme inom vår bransch. Våra större industribagerier har stort behov av bland annat duktiga tekniker etc.

Mer information

Under kategorierna här bredvid hittar du information om vilka alternativ det finns för att utbilda dig till bagare och konditor. Det gäller för dig som söker från skolan men också för dig som har arbetat några år och nu kanske funderar på ett yrke i vår spännande bransch.

Du hittar här också information om vilka eftergymnasiala utbildningar som finns samt uppgifter om gesäll- och mästarbrev. Dessutom finns det information om internationella alternativ.

Har du frågor?

För generella frågor t.e.x "vilken skola ska jag vända mig till?", "vilken skola finns nära mig?" etc kontakta gärna vår utbildningsansvariga Jesper Långström jesper@bageri.se.


Bli bagare eller konditor – se vår inspirationsfilm!