Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn
  • För kanelbullens ära och skydd
  • Opinion /
  • Hem /

För kanelbullens ära och skydd

I Tidningen BRÖD nr 9 2023 skriver Sveriges bagare & konditorers vd Martin Lundell en ledare om kanelbullen och den ansökan om det namnskydd för kanelbullar som SBK ansökt om.

När höstmörkret börjar lägga sig och kylan kommer, då vet vi att det snart är dags för Kanelbullens dag. Den 4 oktober är en speciell dag som av många kallas bageribranschens andra nationaldag. Kanelbullen är i sin enkelhet ett av de mest älskade bakverken i vårt land och är inte bara en njutning för våra smaklökar utan också en symbol för svensk bageritradition. För hur mycket vårt baklandskap än förändras och hur många nya trender och bakverk som än dyker upp, står kanelbullen kvar, oumbärlig i svensk tradition.

 

Svenskarnas kärlek till kanelbullen blir allt starkare. Trots en värld fylld av kakor, bakelser och nya gastronomiska upplevelser, åt förra året fler än någonsin kanelbullar på Kanelbullens dag. Fantastiska 58 procent av svenskarna njöt av minst en bulle under dagen. Med tanke på kanelbullens självklara roll vid varje fikapaus och i varje hem förtjänar den mer än bara en dag i rampljuset.

 

Politiker och myndigheter har under lång tid framhållit vikten av att uppmärksamma och skydda våra inhemska skatter och klagat på att svenska organisationer är för dåliga på att ansöka om skydd inom EU. Sveriges bagare & konditorer (SBK) har tagit initiativ genom en EU-varumärkesansökan för ursprungsbeteckning för kanelbullen. Detta steg, taget för att säkra den svenska kanelbullens särart, skulle ge kanelbullen den uppmärksamhet och respekt den förtjänar på europeisk nivå.

 

Men, till vår besvikelse, i stället för att mötas av stöd, har Livsmedelsverket motsatt sig detta initiativ. En byråkratisk kamp har inletts, där vi nu tvingas överklaga för att försvara vår nationella stolthet.

 

Jag skickade nyligen ut ett mail till alla våra medlemmar för att be om hjälp i denna kamp. Svaret var överväldigande. Tack till alla er som hörde av er. Engagemanget, passionen och viljan att stå upp för kanelbullen var hjärtevärmande. Det bevisar än en gång hur djupt rotad kanelbullen är i den svenska själen och hur viktig den är för oss alla.

 

Martin Lundell

vd, Sveriges bagare & konditorer

Med hopp och beslutsamhet går vi vidare i denna kamp. För kanelbullen, för traditionen och för att framtida generationer av svenskar som ska kunna njuta av denna underbara skapelse med stolthet.

 

Må kanelbullen segra och låt Kanelbullens dag återigen bli en fantastisk dag för landets bagerier!