Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn
  • Kidnappad debatt om yrkesutbildningar
  • Opinion /
  • Hem /

Kidnappad debatt om yrkesutbildningar

Ledare i Tidningen BRÖD nr 5, maj 2023

Utbildningsdebatten har ännu en gång kidnappats av fördomar som likt en illvillig spökgestalt skrämmer bort entusiastiska ungdomar från viktiga utbildningar!

 

Bakgrunden är att över 15 000 högstadieelever varje år inte når gymnasiebehörighet på grund av underkända i betyg. Det är ett dystert faktum som väcker debatt och polariserar åsikter. Framför allt lockar det fram förslag på enkla och ogenomtänkta lösningar! Den här gången hör vi förslag om att de som inte klarar behörighet till gymnasiet ”ska få gå yrkesutbildningar där det inte är så noga om man klarat högstadiet eller inte”!

 

Att framställa yrkesutbildningar som ett andrahandsalternativ för de elever som inte klarar "vanlig" gymnasieutbildning är att felaktigt nedvärdera yrkesutbildningarna, att undergräva deras status och att skrämma bort elever från de viktiga utbildningarna.

 

Svenska företag skriker efter yrkesutbildade individer – enligt undersökningar skulle fyra av tio elever behöva gå en yrkesutbildning för efterfrågan på arbetskraft ska tillgodoses. Det är alltså inte bara inom bageri och konditori det är brist. Varje gång politiker och myndighetspersoner avfärdar yrkesutbildningar som ett lägre stående alternativ motarbetar de, förhoppningsvis omedvetet, insatser för att åtgärda denna brist.

 

Sveriges bagare & konditorer har under många år arbetat för att höja statusen på bagar- och konditoryrket och vi ligger bättre till än vad många andra branscher gör. Det är ändå trist, och farligt, när fördomar i debatten tillåts motverka det vi jobbar så hårt för genom våra tävlingar, landslag och utbildningsverksamhet. I förlängningen riskerar det även att påverka hela vår välfärd. Utan yrkesutbildade personer klarar inte företagen att bedriva sin verksamhet och det blir inga skatteintäkter – och ingen som bakar bullar, fixar elen i huset eller lagar avloppet heller!

 

Även inom upphandling av bageriutbildningar har vi genom åren sett exempel på avarter, men det finns förebilder! Stockholms bagare & konditorer har nyligen tilldelat Stockholms stads arbetsmarknadsförvaltning Guldkaveln för deras arbete med att hålla en hög kvalitet på upphandlingen av vuxenutbildningen till bagare. Tack och grattis!

 

Yrkesutbildningar förtjänar inte förminskning. De förtjänar respekt och uppskattning. Det är dags att vi slutar avfärda dessa utbildningar som ett "enklare" alternativ och börjar erkänna dem för vad de verkligen är -en stark grundpelare i vårt utbildningssystem och för vår gemensamma framtid.

 

Martin Lundell
vd Sveriges bagare & konditorer