Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

Grundutbildning gymnasienivå

Grundutbildning inom bageri/konditori i Sverige finns främst genom gymnasieskolan och val av bageriinriktning på Restaurang och Livsmedelsprogrammet. Har man dock redan genomgått gymnasieutbildning finns det ett fåtal grundläggande komvuxutbildningar att studera vid, se fliken "Grundutbildning vuxen".

Grundutbildning för dig under 20 år

Att arbeta som bagare och konditor blir mer och mer populärt.
Det är ett roligt och fascinerande yrke där du kan fortsätta att utvecklas under hela ditt arbetsliv.
I yrket arbetar med diverse råvaror som man med hjälp av olika tekniker förvandlar till något vackert och gott bröd eller bakverk.
Olika exempel på bröd och bakverk som du kommer att få lära dig under utbildningen är: matbröd, tårtor, bullar, wienerbröd, glass, kakor, bakelser och choklad.
Just känslan av att själv tillverka goda bröd och bakverk som kunder betalar för är väldigt stimulerande.
Med hjälp av dina kunskaper från gymnasieprogrammet kommer du att kunna arbeta som en professionell bagare och konditor. 
Både nationellt och internationellt finns det alltid behov av duktiga bagare och konditorer, det innebär att det finns chans att utöva sitt yrke både i Sverige och utomlands.
Om du inför gymnasievalet är intresserad av en framtid som bagare och konditor ska du söka till gymnasieskolans restaurang och livsmedelsprogram (RL) som omfattar en treårig utbildning.
På RL-programmet väljer du inriktningen bageri/konditori.
Du bör välja en skola som har ett riktigt bageri/konditori med all förekommande utrustning som finns i branschen.
Att utbildningen leds av erfarna och legitimerade yrkeslärare ska vara en självklarhet.
Om skolan erbjuder eleverna att genomföra det Nationella Yrkesprovet för bagare och konditorer så vet du att skola har ett gott samarbete med Sveriges bagare & konditorer.
Ibland kan gymnasieskolan erbjuda en lärlingsutbildning, och då är det viktigt att skolan har en legitimerad yrkeslärare som kan följa lärlingens utveckling.
Att skolan som erbjuder lärlingsplats också har ett bageri/konditori eller tillgång till ett bageri/konditori för att genomföra de kurser som du få på lärlingsplatsen är viktigt för din utbildning.
Vår bransch behöver alltid välutbildade och intresserade bagare och konditorer, välkommen till världens godaste bransch.

Gå gärna in på Skolverkets hemsida för att läsa mer om de gymnasieutbildningar som finns.