Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn
  • Rekordlång fasta för bagerierna
  • Opinion /
  • Hem /

Rekordlång fasta för bagerierna

Bakverk väcker känslor och är förknippade med minnen. Mitt första minne av en semla är från ett sportlov i fjällen som liten grabb. Rätt som det var befann jag mig i en avstängd puckelpist, utan möjlighet att ta mig till någon annan nedfart. Backen var extremt brant (tyckte jag då i varje fall) och bestod av mer is än snö. Självklart ramlade jag och slog mig flera gånger. Mest av allt ville jag bara lägga mig ner och hoppas på att eländet på något sätt skulle försvinna av sig självt.

Min pappa insåg det svåra läget och fick ta till det bästa knepet han hade för att motivera mig. Han lockade med en semla i värmestugan så fort vi kämpat oss ned. Vad jag minns hasade vi oss därefter ner belöningen, en semla i form av hetvägg, utan några större problem. Och vilken fantastisk smakupplevelse det blev!

För bageribranschen har det senaste året många likheter med den isiga puckelpisten jag tog mig ned för som femåring. Året har varit som en puckelpist där det dyker upp nya isiga pucklar med jämna mellanrum. Gång efter gång har branschen upplevt pucklar i form av nya restriktioner som gjort att försäljningen fallit fritt under två veckor för att sedan återhämta sig något, men utan att komma tillbaks till samma nivå. Efter att ha tagit sig fram under en period med osäkra förutsättningar, likt skidåkning på isen, har det varit dags för nästa puckel eller omgång av nya restriktioner.

Vår statsminister har nog gjort så gott han kan med att vara landsfadern som leder oss över pucklarna och isen i den branta och avstängda utförsbacken. Istället för att locka med semlor motiverar han det svenska folket med att vaccineringen har inletts och är det som ska ta oss ur den situation vi befinner oss i.

Hade vår bransch, eller den än mer utsatta restaurangbranschen fått sätta poäng på färden hade det nog mer låtit som den första idoljuryns sågningar av artister än min tacksamhet över semlan min pappa köpte till mig.

Efter snart ett års fasta för bageribranschen närmar vi oss fettisdagen och försäljningen av semlor har kommit igång. Vi verkar få ställa in oss på fortsatta restriktioner under hela våren, och därmed fortsatt lägre försäljning för de flesta bagerier. Semlorna anses allmänt vara branschens livboj och i år är de än viktigare. Hittills har var tjugonde medlemsföretag gått i konkurs och andra bagare har ringt mig i desperation när de ser sina företag glida dem ur händerna. Många uttrycker sin frustration över att deras företag under decennier betalat in skatt efter skatt för att finansiera välfärden och att de nu har mycket svårt att få något stöd tillbaks.

Många bagerier är startade utifrån en passion för bagaryrket och de drivs med mycket inspiration. En förutsättning för att kunna lyckas är att vara allkonstnär och att kunna trolla med knäna. En entreprenör ger inte upp utan kämpar lite extra när det blir motigt.

Den situation vi nu befinner oss i är olik allt vi tidigare upplevt. Det är inte säkert att det hjälper att jobba ännu längre dagar, att minska den egna lönen ännu mer eller att ytterligare skära i kostnaderna. 

Vill vi ha det lokala bageriet kvar efter pandemin behöver vi handla där nu. Och det har väl aldrig smakat godare att göra gott än så här under semmelsäsongen? Vilken semla tycker du är godast? Lyckas du hitta den på ett ställe där jag inte handlat än får jag en god anledning att köpa ytterligare en semla!

 

Martin Lundell

vd Sveriges bagare & konditorer

Detta är en något omskriven ledare från Tidningen BRÖD #1 2021. Hela tidningen finns att läsa på www.tidningenbrod.se