Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

Dags för en företagarvecka

Ledare i Tidningen BRÖD, nr 11 november 2021

Inom idrotten är försäsongsträning för många något nödvändigt ont och upplevs lika hemsk som redskapsgymnastiken i skolan. När jag gick i skolan hade någon satt upp klistermärken i omklädningsrummen med texten ”Redskapsgymnastiken är inte så farlig – det finns de som överlevt!”. Vi gick in i pandemin med samma fasa. Pandemin har inneburit en otrolig prövning för många av våra medlemsföretag. Var tjugonde medlem har fått kasta in handduken. Övriga har klarat sig genom att uppvisa en imponerande handlingskraft och förmåga att anpassa sig efter ständigt förändrade förutsättningar.

Om några månader har pandemin varat i två år. Det har varit två år av försäsongsträning. Den där träningen då man tar ut sig totalt när alla i laget ska springa milen på tid för att efter målgång få höra att det är dags att träna ruscher samtidigt som man med blodsmak i munnen försöker resa sig upp på sina skakiga ben. Efter några väl valda ord, och en mental omstart, går det att springa igen.

Många i branschen har klarat sig igenom pandemin med blodsmak i munnen och många som jag pratar med säger att de är helt slut. Men de tar sig samman och kämpar en dag till. En dag som blir en vecka, som blir en månad, som blir ett år. Landets företagare har en målmedvetenhet som skulle imponera på elitidrottare!

Det är alltid viktigt med tydliga spelregler för landets företagare. I osäkra tider är spelreglerna än viktigare. Tyvärr så är pandemin oförutsägbar och tvingar såväl svenska som andra länders myndigheter att lära sig längs vägen och därför förändra insatserna successivt. Dessutom ska myndigheter som normalt sett inte arbetar med företagande skapa förutsättningar för just företagen. Det är inte lätt för myndigheterna och det blir inte alltid så bra även om viljan är god.

Nu skapar inte heller politiken särskilt mycket stabila förutsättningar för företagen. I skrivande stund är det mer rörigt än på länge, efter att vår första kvinnliga statsminister blivit vald för att avgå innan hon tillträtt, för att direkt förklara att hon vill väljas om till statsminister. Som extra krydda till osäkerheten var det tänkt att en vänsterregering skulle regera på en högerbudget, innan ett av regeringspartierna hoppade av innan den nya regeringen ens tillträtt. Tänk om ett bageri skulle drivas på samma sätt. Det skulle inte bli många
bullar bakade!

Det återstår att se om vi får en lösning som kommer hålla de tio månader det är kvar till nästa val, då det återigen blir nya förutsättningar. En utskälld reform är familjeveckan som ur företagarens perspektiv ger föräldrar rätt att ta ytterligare sex dagar semester per år.

Sveriges företagare har kämpat på under pandemin, räddat många jobb och fortsatt betala
arbetsgivaravgifter, moms, preliminärskatt och en hel del andra skatter. Efter pandemins påverkan
vore det mer välbehövligt med en företagarvecka, så landets företagare får återhämta sig från blodsmaken i munnen. Nu kan ju en företagare inte bara ta ledigt, så vad sägs om en företagarvecka där företagarna slipper betala skatt? Nej, det är kanske inte realistiskt, men åtminstone en vecka där politikerna hyllar landets alla fantastiska företagare?

 

Martin Lundell

vd, Sveriges bagare & konditorer