Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn
 • Idag äter vi närmre 6 miljoner semlor – GIF-fans toppar Allsvenska semmelligan och racketsportare utklassar soffliggare
 • Pressmeddelanden /
 • Press /
 • Hem /

23 februari 2020

Idag äter vi närmre 6 miljoner semlor – GIF-fans toppar Allsvenska semmelligan och racketsportare utklassar soffliggare

132 ton mandelmassa, 211 ton grädde och 2,6 ton kardemumma – det går åt när svenskarna idag äter närmre 6 miljoner semlor. Och för den som sysslar med racketsport, Crossfit eller håller på GIF Sundsvall är sannolikheten att en eller flera semlor äts större, de är nämligen mer benägna att äta en semla idag visar statistik från Sveriges bagare & konditorer.

Semla, fastlagsbulle, hetvägg eller fettisdagsbulle – kärt barn har många namn och idag vallfärdar svenskarna till kardemummadoftande bagerier och konditorier runt om i landet för att fira semlans nationaldag. Sveriges bagare & konditorer har undersökt svenskarnas semmelvanor, där det visar sig att vissa är än mer benägna än andra att äta den luftiga vetebullen med fluffig grädde och len mandelmassa. Av de som håller på GIF Sundsvall i Allsvenskan åt till exempel hela 70% en semla på Fettisdagen förra året, medan de som håller på Malmö FF toppar bottenligan där endast 47% åt en semla 2019 (källa, GfK).

Även de som sysslar med racketsport på sin fritid sticker ut i statistiken. Där åt hela 72% minst en semla 2019, tätt följt av bland annat Crossfit-entusiaster och hästsportare med 62 respektive 61%. Andelen svenskar som blir bjudna på semlor på jobbet minskar något, medan andelen som köper semlor till sig själva ökar. Av alla svenskar åt 56% en semla eller mer på fettisdagen förra året. (källa, GfK).

 • Det är spännande att se att semlan är mer populär inom vissa intresseområden. Själv får jag lov att identifiera mig med GIF Sundsvall-supportrar och racketsportare idag! Fettisdagen är en av våra mest älskade fikadagar och är lite av branschens nationaldag. Sveriges bagare kraftsamlar för att hinna baka de närmre 6 miljoner semlor som säljs bara idag, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.

Sveriges bagare & konditorer lät efter Fettisdagen 2019 GfK göra en undersökning av svenskarnas semmelvanor. Undersökningen besvarades av 2654 personer.

Beräknad råvaruåtgång på semlor under Fettisdagen:
Från branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer

 • 132 ton mandelmassa
 • 211 ton grädde
 • 2,6 ton kardemumma
 • 211 ton vetemjöl
 • 42 ton smör
 • 2,6 miljoner ägg
 • 53 ton socker
 • 1 ton florsocker

 

Statistik:


Åt semla på fettisdagen, Fritidssysselsättning

Racketsport   72

Håller på med bilar   65

Åker skidor    63

Träna crossfit 62

Håller på med hästar  61

Träna gympa  61

Fotboll           60

Löpning         59

Cykling           58

Trädgård och odling  57

Totalt            56

Heminredning   56

Träna styrketräning 56

Håller på med hundar  55

Ingen speciell 54

 


Åt semla på fettisdagen
Favoritlag i herr-allsvenskan i fotboll

Gif Sundsvall

70

Djurgården

63

Kalmar FF

63

Östersund

62

IFK Norrköping

62

AIK

61

Falkenberg

61

Hammarby

61

Helsingborg

59

IFK Göteborg

58

Örebro

57

Total

56

Elfsborg

55

Har inget favoritlag

55

Sirius

55

Häcken

50

Malmö FF

47

 


* Några lag har färre supportrar, vilket innebär att basen för statistiken blir ganska låg och att felmarginalen/osäkerheten ökar.

Foton: bageri.se/press/pressbilder

För frågor vänligen kontakta: Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer. martin@bageri.se, 0703-64 67 94

Om Sveriges bagare & konditorer
Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bagerier och konditorier i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för göra det enklare att driva bageri och konditori. Sveriges bagare & konditorer har cirka 400 medlemsföretag. Bland de projekt organisationen driver kan nämnas tävlingarna Årets Konditor, Årets Bagare, SM Unga Bagare och Mack-SM. Dessutom driver Sveriges bagare & konditorer Svenska Konditorlandslaget, Svenska Bagarlandslaget och Svenska Juniorbagarlandslaget samt ger ut Tidningen BRÖD. För mer information: www.bageri.se