Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

30 mars 2020

Enkel åtgärd kan rädda hel bransch i kampanjen #räddadinbagare

Bagerier och konditorier över hela Sveriges drabbas hårt av Corona-krisen. Många samhällen riskerar nu att förlora sina lokala bagerier och konditorier och flertalet anställda i näringen riskerar sina jobb. Som individ kan man göra en insats för att Sverige ska ha ett fungerande näringsliv även framöver. För att bevara ett gott samhälle uppmanar nu branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, genom #räddadinbagare, svenskarna att köpa med sig bröd och fika hem från sina lokala favoritställen.

  • Vi har skapat kampanjen #räddadinbagare för att uppmana konsumenter över hela landet att köpa med sig bröd eller fika hem. Många tar för givet att det lokala favoritstället kommer finnas kvar i framtiden, men utan en gemensam insats kommer flertalet behöva lägga ner. Om vi alla gör ett litet köp på bageriet räddar vi branschen till överlevnad. Därför har vi kampanjen #räddadinbagare, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

 

Corona-krisen slår hårt mot landets bagerier och konditorier och. Omfattande uppsägningar av personal har redan påbörjats och branschorganisationen befarar nedläggningar av många företag. De flesta bagerier och konditorier i Sverige är lokala verksamheter som bidrar till näringslivet på orterna, och utgör samtidigt sociala mötesplatser för de boende.

 

  • ­­Vi ser hur våra medlemsföretag kämpar för sin överlevnad. Detta handlar om uppskattade småföretagare som riskerar att helt slås ut. Det lokala bageriet och konditoriet är viktigt såväl socialt som arbetsgivare, inte minst för ungdomar som får sitt första jobb. Vi vill därför uppmana alla att stödja sitt lokala favoritställe. Det är ett enkelt sätt att äta gott och göra gott på samma gång, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

 

Viktiga lokala arbetsgivare

Varannan arbetsplats inom svensk livsmedelsproduktion utgörs av ett bageri eller konditori. Totalt arbetar 37 000 personer på bageri eller konditori, motsvarar ungefär 15 000 heltidstjänster. Många av de anställda är ungdomar som får sitt första jobb inom branschen. Regeringens förslag om sänkning av arbetsgivaravgiften som kom under onsdagen är en välkommen satsning för att mildra konsekvenserna. Men Sveriges bagare & konditorer efterlyser fler nödvändiga åtgärder som att staten även tar över sjuklöneansvaret från den 13 mars då undantag för läkarintyg gjordes. Det är även viktigt att regeringen fortsätter att sträva efter insatser som hindrar smittspridning och att möjliggöra för företag att upprätthålla sin verksamhet, inte minst för att motverka ytterligare ungdomsarbetslöshet.

 

  • ­Vi behöver säkra jobben och det snabbt. För många unga skulle det vara svårt att hitta ett annat jobb nu. Jag hör varje dag medlemmar som berättar att de är tvungna att säga upp eller permittera medarbetare, säger Stefan Fritzdorf, ordförande för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

 

#räddadinbagare och köp med dig fika hem

De flesta lokala bagerier och konditorier har öppet som vanligt så deras kunder kan köpa med sig bröd, bullar och tårtor hem. Att stödja verksamheterna genom take away kan bli helt avgörande.

 

­­­­

Sveriges bagare & konditorer driver just nu kampanjen #räddadinbagare som handlar om att ha sin bagare eller sitt kondis kvar i framtiden.

 

Följ kampanjen på

Facebook (https://www.facebook.com/Bagarna/) och Instagram (https://www.instagram.com/sverigesbagarekonditorer/?hl=sv)

 

Kontaktuppgifter

Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer, 0703-646 794

 

Om Sveriges bagare & konditorer

Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bagerier och konditorier i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att göra det enklare att driva bageri och konditori. Sveriges bagare & konditorer har ca 400 medlemsföretag. Bland de projekt organisationen driver kan nämnas tävlingarna Årets Konditor, Årets Bagare, SM Unga Bagare och Mack-SM. Dessutom driver Sveriges bagare & konditorer Svenska Konditorlandslaget, Svenska Bagarlandslaget och Svenska Juniorbagarlandslaget samt ger ut tidningen BRÖD. För mer information: www.bageri.se 

 

För ytterligare information kontakta: Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer. Mobil: 0703 64 67 94, e-mail: martin@bageri.se 

Pressbilder finns på https://www.bageri.se/press/pressbilder/