Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

07 mars 2018

Kvinnliga bagare och konditorer vinner mer

Imorgon på internationella kvinnodagen hyllar branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer alla framgångsrika kvinnor i branschen. Efter att under lång tid arbetat i det tysta har kvinnorna tagit för sig rejält inom såväl bagaryrket som konditoryrket och dominerar nu i såväl de svenska mästerskapen som i landslagen. Det har gett internationell uppmärksamhet.

Kvinnornas frammarsch i bageribranschen kanske är tydligast i tävlingen Årets Konditor, de svenska mästerskapen för professionella konditorer. Före 2006 hade inte någon kvinna vunnit i tävlingen, men från och med 2007 har en kvinna stått som segrare sex av elva gånger (55 procent). Det ser även lovande ut inför framtiden eftersom SM Unga Bagare som är de svenska mästerskapen för bagare upp till 23 år, har vunnits av kvinnor nio av de elva gångerna sedan 2007 (82 procent).

–Vi ser att kvinnorna på ett drygt decennium har gått från att arbeta i det tysta till att verkligen ta för sig i tävlingssammanhang. Sedan 2007 har kvinnorna dominerat de olika svenska mästerskapen. Kvinnor utgör även stommen i våra landslag Svenska Bagarlandslaget och Svenska Konditorlandslaget, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Bageri- och konditoribranschen är en personalintensiv bransch som dessutom har brist på arbetskraft. På ett bageri är det vanligt att hälften av kostnaden utgörs av personalen, vilket kan jämföras med andra varuproducerande branscher där motsvarande siffra ofta ligger mellan 10 och 15 procent. Det innebär att personalen är viktig för att verksamheten ska kunna fungera och för att svenska folket även fortsättningsvis skakunna njuta av goda bröd och bakverk.

–Med den brist på arbetskraft som råder i bageribranschen är det förstås enormt viktigt att attrahera duktiga medarbetare och samtidigt visa att bagar- och konditoryrket är ett yrke där vi inte bara pratar jämställdhet utan också lyfter fram kvinnor. I internationella tävlingssammanhang utmärker sig Sverige med den stora andelen kvinnor i de svenska landslagen, men i de svenska bageri- och konditoritävlingarna är det inte längre någon som höjer på ögonbrynen när kvinnorna deltar eller vinner, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Branschfakta – antal kvinnor

6 av 8 (75 procent) i Konditorlandslaget
4 av 7 (67 procent) i Bagarlandslaget
9 av 11 (82 procent) vinnare i SM Unga Bagare sedan 2007.
6 av 11 (55 procent) av vinnarna i Årets Konditor sedan 2007.
2 av 4 (50 procent) vinnare i Årets Bagare (tävlingen startades 2014).

För frågor vänligen kontakta

Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer, martin@bageri.se, 0703-64 67 94