Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

01 oktober 2021

Äntligen! Fritt fram att tillsammans fira kanelbullens dag

På måndag den 4 oktober är det kanelbullens dag. Restriktionerna har släppts och vi är tillbaka på arbetsplatserna igen. Under det senaste året med mycket hemarbete har den gemensamma fikastunden fått stå tillbaka. Återgången till det normala är här och vi kan tillsammans fira med en kanelbulle eller två igen.

Kanelbullens dag är, tillsammans med Fettisdagen, en av bageribranschens allra viktigaste ”högtider”. I år hoppas branschen på fantastisk försäljning i både bagerier och konditorier och att många kan fira den 4 oktober med en kanelbulle på jobbet igen.

 

– Under det senaste året med mycket hemarbete har den gemensamma fikastunden fått stå tillbaka. Därför är vi glada att restriktionerna släppts lagom till den 4 oktober. Kanelbullen blir åter symbol för det som är oss alla kärt, kanelbullar och gemenskap. Vi hoppas att alla går man ur huse och vill fira återgången till det mer normala med en bulle eller två, på jobbet eller med någon man inte sett på länge, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.

 

Sveriges mest folkkära bulle finns i många former där snäckan och den knutna bullen är vanligast. Förra året åt, pandemiår med hemmakontor och söndag till trots, 47 % av svenskarna minst en kanelbulle på kanelbullens dag. Däremot blev bara 6 % av svenska folket bjudna på en kanelbulle av arbetsgivaren förra året mot 23 % året innan enligt mätningar som GfK gör på uppdrag av Sveriges bagare & konditorer.

 

– Jag hoppas att landets alla arbetsgivare tar chansen och hälsar personalen välkommen tillbaks till kontoret efter pandemin genom att bjuda på kanelbullar på måndag, säger Martin Lundell.

 

Kanelbullen har anor tillbaka till 1920-talet, men fick sin stora utbredning i folkhemmet under 1950-talet då smöret blev billigare. Idag är den juvelen i kronan bland svenska bakverk. Och nu kan vi äntligen, likt då, få fira denna älskade lilla bulle tillsammans med våra nära och kära igen.

 

 

Fakta Kanelbullens dag

Andel av svenska folket som åt minst en kanelbulle på kanelbullens dag 2020 trots pandemi och hemmakontor: 47%*

Antal kanelbullar som förväntas ätas på kanelbullens dag i år: 9 123 000

Råvaruåtgång i kg för att baka 9 123 000 kanelbullar utifrån svenska Bagarlandslagets grundrecept:

mjöl               273 676

smör              204 265

socker           141 597

vatten            118 989

pärlsocker      36 495

jäst                 11 899

ägg                 11 899

kanel               7 833

kardemumma 3 570

salt                 1 785

Totalt               812 008

 

För mer information om kanelbullar & kanelbullens dag:
Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer

martin@bageri.se

0703-64 67 94

Om Sveriges bagare & konditorer
Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bageribranschen i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att främja utvecklingen av bagerier och konditorier i Sverige. Sveriges bagare & konditorer har cirka 450 medlemsföretag. Bland de projekt organisationen driver kan nämnas tävlingarna Årets Konditor, Årets Bagare, SM Unga Bagare och Mack-SM. Dessutom driver Sveriges bagare & konditorer Svenska Konditorlandslaget, Svenska Bagarlandslaget och Svenska Juniorbagarlandslaget samt ger ut Tidningen BRÖD. För mer information: www.bageri.se