Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

08 december 2020

Lucia – en saffransdoftande dag som skapar välfärd

På söndag 13 december när det är det lucia och tredje advent kommer svenska folket att njuta av miljontals saffransdoftande lussebullar. I fjol åt 59 procent av svenskarna minst en lussebulle på luciadagen. Totalt uppskattas över 8 miljoner lussebullar ha avnjutits. Den populära saffransbullen är inte bara god, utan den gör även gott. Beräkningar visar att försäljningen av lussebullar den 13 december 2019 skapade skatteintäkter som kan finansiera till exempel 28 000 undersköterskor i hemtjänsten. I år blir lucia extra viktig.

Förra året njöt hela 59% av svenskarna av en eller fler lussebullar på luciadagen. Totalt åts 8,2 miljoner lussebullar bara under luciadagen enligt en beräkning branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer gjort utifrån en undersökning utförd av Gfk.


I år ligger luciadagen, precis som Kanelbullens dag gjorde, på en söndag, vilket oroar branschen. I fjol blev fyra av tio (39%) av de som åt en lussebulle på luciadagen bjudna av sin arbetsgivare. Sveriges bagare & konditorer hoppas därför att privatpersoner i år tar en söndagspromenad förbi det lokala bageriet för att njuta av en nybakad bulle.

- I Sverige älskar vi att fira våra högtider med unika bakverk. Det märks framför allt på den rusning det är till landets bagerier och konditorier på lucia, kanelbullens dag och fettisdagen. Det är dagar då bagerierna brukar ha svårt att hinna med. I år kämpar många lokala bagerier för sin överlevnad och jag uppmanar därför alla att både få och ge lite extra julstämning genom att besöka sitt bageri för att köpa lussebullar. Branschen vill också passa på att tacka alla kunder som stödhandlat under året och på så sätt hjälpt bagerierna att kunna fortsätta hålla öppet och behålla sina anställda, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.

Coronapandemin har drabbat branschen hårt. I snitt uppskattas hantverksbagerierna ha tappat 40 procent av sin försäljning och några bagerier har tappat så mycket som 90 procent. Många har stöttat sitt lokala bageri under krisen, vilket branschen är mycket tacksam för.

 

- Lucia är en högtid som är viktig för bageribranschen genom alla de lussebullar som säljs. Beräkningar visar att dagen även är viktig för svensk välfärd eftersom skatteintäkterna som försäljningen av lussebullar genererar kan bekosta 28 385 undersköterskor i hemtjänsten eller 25 515 ambulanssjukvårdare under en dag, fortsätter Martin.

 

Faktaruta lussebullar på luciadagen
Andel av svenska folket som åt minst en lussebulle på luciadagen 2019: 59%*

Antal kanelbullar som åts 13 dec 2019: 8 163 897*

Uppskattat snittpris för lussebullar på bageri: 20 kr

Skatteintäkter som kanelbullens dag genererar: 34 828 680 kr

Välfärdstjänster som under en dag kan finansieras av skatteintäkterna från Kanelbullens dag:**

Undersköterskor i hemtjänsten: 28 385, eller

Ambulanssjukvårdare:  25 515

Källa:
*GfK
**Svenskt Näringsliv/Välfärdsskaparna

 

Kontakt

För mer information, kontakta Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer, martin@bageri.se eller 0703-646 794

 

Om Sveriges bagare & konditorer

Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bagerier och konditorier i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att göra det enklare att driva bageri och konditori. Sveriges bagare & konditorer har ca 400 medlemsföretag. Bland de projekt organisationen driver kan nämnas tävlingarna Årets Konditor, Årets Bagare, SM Unga Bagare och Mack-SM. Dessutom driver Sveriges bagare & konditorer Svenska Konditorlandslaget, Svenska Bagarlandslaget och Svenska Juniorbagarlandslaget samt ger ut tidningen BRÖD. För mer information: www.bageri.se