Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

29 september 2020

Kanelbullens dag – god för både dig och välfärden

På söndag 4 oktober är det Kanelbullens dag och svenska folket kommer att njuta av miljontals kanelbullar. I fjol åt 55 procent av svenskarna minst en kanelbulle på Kanelbullens dag och många åt fler än en. Totalt konsumerades över nio miljoner bullar, visar en undersökning som GfK gjort på uppdrag av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Men vår populära bulle är inte bara god, utan den gör även gott. Beräkningar visar att Kanelbullens dag 2019 skapade skatteintäkter som kan finansiera till exempel 33 000 undersköterskor i hemtjänsten.

Förra året åt svenskarna över nio miljoner bullar på Kanelbullens dag. Många bagerier tar in extrapersonal till Kanelbullens dag för att hinna med att baka tillräckligt, så att alla ska kunna äta vår mest älskade bulle på fikakulturens nationaldag den 4 oktober.  I år ligger Kanelbullens dag på en söndag, vilket oroar branschen. I fjol blev närmre hälften (41%) av de som åt en bulle bjudna av sin arbetsgivare. Sveriges bagare & konditorer hoppas därför att privatpersoner i år tar en söndagspromenad förbi det lokala bageriet för att njuta av en nybakad bulle.

 

  • Vi älskar att fika i Sverige, och det märks inte minst på Kanelbullens dag. Det är en otroligt viktig dag för branschen som haft det allt annat än enkelt under pandemin. Flera bagerier har överlevt just tack vare att stamgästerna har stödhandlat under krisen. Att köpa en kanelbulle från ditt lokala bageri är ett enkelt sätt att äta gott och göra gott på samma gång, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.

Coronapandemin har drabbat branschen hårt. I snitt uppskattas hantverksbagerierna ha tappat 40 procent av sin försäljning och några bagerier har tappat så mycket som 90 procent. Många har stöttat sitt lokala bageri under krisen, vilket branschen är mycket tacksam för. Och just Kanelbullens dag är en viktig dag i dubbel bemärkelse, både för bagerierna och genom den välfärd som kan skapas av de skatteintäkter bagerierna genererar. Försäljningen av bullar skapade i fjol skatteintäkter på 40,7 miljoner kronor – bara på en dag. Det kan finansiera t ex 33 162 undersköterskor i hemtjänsten.

 

  • Förutom att Kanelbullens dag är viktig för bageribranschen är även skatteintäkterna som den genererar extra viktiga i år när sjukvården är hårt belastad. Försäljningen av bullar gör inte bara gott för den som avnjuter bullen utan även för många andra. Beräkningar visar att skatteintäkterna från kanelbulleförsäljningen under kanelbullens dag kan bekosta 24 796 sjuksköterskor eller 33 162 undersköterskor i hemtjänsten under en dag, fortsätter Martin.

Kanelbullen är ett bakverk med lång tradition. Det finns flera varianter på vår allra mest älskade bulle – den traditionella snäckan och den knutna som är särskilt populär i Stockholm. Kanelbullens dag infördes år 1999 av Hembakningsrådet.

 Faktaruta Kanelbullens dag
Andel av svenska folket som åt minst en kanelbulle på kanelbullens dag 2019: 55%*

Antal kanelbullar som åts 2019: 9 123 684*

Snittpris kanelbulle på bageri: 21 kr*

Skatteintäkter som kanelbullens dag genererar: 40 690 941*

Välfärdstjänster som under en dag kan finansieras av skatteintäkterna från Kanelbullens dag:**

Grundutbildade sjuksköterskor: 24 796, eller

Undersköterskor i hemtjänsten:  33 162

Källa:
*GfK
**Svenskt Näringsliv/Välfärdsskaparna

 

Råvaruåtgång i kg för att baka 9 123 685 kanelbullar utifrån Svenska Bagarlandslagets grundrecept:

 

mjöl                  273 676

smör                 204 265

socker               141 597

vatten               118 989

Pärlsocker          36 495

jäst                   11 899

ägg                   11 899

kanel                 7 833

kardemumma    3 570

salt                     1 785

 

 

 

Mer information

För mer information, kontakta Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer, 0703-646 794, martin@bageri.se

Foton

Högupplösta foton finns på bageri.se/press/pressbilder 

 

 

Om Sveriges bagare & konditorer

Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bagerier och konditorier i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att göra det enklare att driva bageri och konditori. Sveriges bagare & konditorer har ca 400 medlemsföretag. Bland de projekt organisationen driver kan nämnas tävlingarna Årets Konditor, Årets Bagare, SM Unga Bagare och Mack-SM. Dessutom driver Sveriges bagare & konditorer Svenska Konditorlandslaget, Svenska Bagarlandslaget och Svenska Juniorbagarlandslaget samt ger ut tidningen BRÖD. För mer information: www.bageri.se


VD Martin Lundell omgiven av kanelbullar.