Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

27 januari 2025

Fettisdagen 2025 – 10 år av semmelglädje och nya rekord i sikte!

Den 4 mars firar vi fettisdagen, en av årets mest älskade mattraditioner. I år markerar vi också 10-årsjubileet av semmelwrapen, innovationen som blev startskottet för en ny era av lekfullhet i bageribranschen. Samtidigt står branschen redo för ytterligare ett rekordår, efter att fettisdagen slagit försäljningsrekord tre år i rad.

10 år av semmelglädje

 

När semmelwrapen lanserades 2015 skapade den en helt ny kärlekshistoria till semlan bland det svenska folket. Sedan dess har bagerier över hela landet låtit kreativiteten flöda med varianter som semmelpraliner, biskvisemlor och semmelglass. Dessa nytänkande bakverk är en hyllning till den kära semlan.

 

– Semmelwrapen visade vägen för en ny era av lekfullhet i bageribranschen. De nya varianterna är ett sätt att uttrycka kärleken till semlan, samtidigt som de bidrar till att skapa ett nytt intresse för detta traditionella bakverk, säger Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer.

 

Trots de nya varianternas framfart är den klassiska semlan fortfarande ohotad som svenskarnas favorit och den som säljer allra mest.

 

Tre år av rekord – och hopp om ännu ett

 

Fettisdagen har blivit en allt starkare tradition, och de senaste tre åren har nya rekord slagits. 2024 sattes det nuvarande rekordet när 63 procent av befolkningen åt en semla på fettisdagen. Inför fettisdagen 2025 förväntas den positiva trenden fortsätta, och branschen är redo att möta efterfrågan.

– Fettisdagen är årets höjdpunkt för bageribranschen och en viktig dag för våra medlemmar. Att så många firar dagen med semlor är ett tecken på hur älskad semlan är. Vi står redo att välkomna ännu ett rekordår, säger Martin Lundell.

 

Fettisdagen har blivit en ekonomisk livboj för bagerierna under årets tuffaste månader och samtidigt en dag som för människor samman kring njutningen av ett fantastiskt bakverk.

 

Faktaruta –Fettisdagen i siffror

  • 63 procent av alla svenskar åt en semla eller fler på fettisdagen 2024, vilket är ett rekord. Det tidigare rekordet slogs 2023 och rekordet innan det slogs 2022.
  • 38 procent av alla som åt semlor på fettisdagen blev bjudna av sin arbetsgivare. Den nivån har varit relativt stabil, förutom under pandemin då endast 26 procent blev bjudna av sin arbetsgivare.
  • 32 procent av alla som åt semlor på fettisdagen blev bjudna privat. Det är en ökning på 6 procentenheter sedan året före.

 

För mer information, vänligen kontakta:

Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer, martin@bageri.se, 0703-64 67 94

 

Om Sveriges bagare & konditorer

Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bagerier och konditorier i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för göra det enklare att driva bageri och konditori. Sveriges bagare & konditorer har drygt 400 medlemsföretag. Bland de projekt organisationen driver kan nämnas tävlingarna Årets Konditor, SM Unga Bagare och Mack-SM. Dessutom driver Sveriges bagare & konditorer Svenska Bagarlandslaget och Svenska Juniorbagarlandslaget samt ger ut Tidningen BRÖD. För mer information: www.bageri.se