Sveriges bagare och konditorer
Tillbaka till pressmeddelanden
Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer äter en av de 8,3 miljoner kanelbullarna 4 oktober

Fikakulturens nationaldag fyller 20 år

Den svenska fikakulturen står stark och förra året åt 54% av svenskarna minst en bulle under kanelbullens dag – och närmre hälften åt mer än en. När kanelbullens dag fyller 20 år på fredag uppskattar branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer att minst 8,3 miljoner bullar kommer ätas.

På fredag fylls hem, gator och arbetsplatser i hela landet av doften av nygräddade kanelbullar. Kanelbullens dag tog sin början 1999 och är fortfarande, 20 år senare, en av våra mest älskade temadagar. På fredag väntas svenskarna äta över 8 miljoner bullar. Till bullarna kommer bagarna använda närmre 250 000 kg mjöl, 185 000 kg smör, 7000 kg kanel och med alla råvaror inräknat blir det över 730 000 kg kanelbulleingredienser – bara på en dag.

 

-        Kanelbullens dag är verkligen ett kvitto på hur stark och djupt rotad den svenska fikakulturen är och det är intressant att se att dagen bara fortsätter att växa. Det blir extra tydligt hur mycket vi svenskar gillar att fika. Det är en högtidsdag för branschen där vi verkligen får visa upp vilket hantverk bagaryrket är, säger Martin Lundell, VD på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

 

Den fyllda vetebullen är ett säkert kort på svenska fikaställen, oavsett var i världen vi är. Det svenska fikat är en tradition som spridit sig jorden runt. Och den svenska bageribranschen håller världsklass med stor internationell uppmärksamhet och många priser i bagaget.

 

-        Kanelbullens dag har under sina 20 år vuxit sig lika stark som fettisdagen och Lucia-firandet för bageribranschen. När det äts över 8 miljoner bullar på en dag utmanas landets bagerier. Trots den stora arbetsbördan ser bagarna fram emot dagen och utmaningen i att klara av att baka bullar så alla kanelbulle-firare ska kunna njuta, säger Martin.

 

Fakta om Kanelbullens dag (2018)

  • 54% åt minst en kanelbulle, varav drygt 40% åt två eller flera. (Källa: GfK)
  • Uppskattningsvis såldes 8,3 miljoner bullar under Kanelbullens dag 2018 och minst lika många uppskattas säljas i år. (Källa: Sveriges bagare & konditorer)

 

Råvaruåtgång i kg: (beräknat på antal bullar som äts och utifrån grundrecept på kanelbullar från Svenska Bagarlandslaget)

Mjöl

248 249

Smör

185 288

Socker

128 442

Vatten

107 935

Pärlsocker

33 104

Jäst

10 793

Ägg

10 793

Kanel

7 106

Kardemumma

3 238

Salt

1 619

Totalt

736 568

 

 

För frågor, vänligen kontakta
Martin Lundell, VD Sveriges bagare & konditorer
martin@bageri.se, 0703-64 67 94

Sveriges bagare & konditorer, SBK, är branschorganisationen för landets alla bagerier och konditorier. Vi arbetar sedan år 1900 för att göra det lättare att driva bageri och konditori i Sverige och företräder landets ca 15000 bagare och konditorer. Vi servar främst aktiva bagerier och konditorier. För att säkerställa framtida arbetskraft är vi även aktiva i utbildningsfrågor, så att svenska folket även i framtiden ska kunna njuta av fantastiskt bröd, tårtor, bakelser, semlor och andra goda bakverk som landets alla duktiga bagare och konditorer bakar. Vårt officiella namn är Sveriges bagare & konditorer AB, men vi kallas ofta Bageriförbundet av den äldre generationen.